Montrose Kitchen Renovation

Montrose Kitchen Renovation

One of the interesting aspects of this kitchen update in Montrose was working with quite a unique space. But the result speaks for itself – it’s beautiful, functional, and most importantly, the homeowner loves it. It just goes to show that the most challenging spaces can deliver the most impressive results. 

The existing timber kitchen was typical for properties of this period. The small U-shaped layout was designed for a single chef and closed the space off from the rest of the room. And while the natural wood cabinets and brown and cream colour scheme warmed up the space, they also made it feel dated.

It also combined with an adjoining dining area to create quite an awkwardly shaped space. The whole room was long and thin and acted as a bit of a thoroughfare between two living spaces. This meant that there were multiple doors, as well as a servery hatch and wood heater to work around. 

As the homeowner wanted to open up the space and improve the flow, they decided to remove the heater. However, they wanted to keep the servery because they liked the connection it created with the neighbouring living space. They also wanted to make the space feel brighter and more modern but still in keeping with the rest of the home.

To achieve this, the Kilsyth Kitchen Shack team recommended significantly changing the layout of the kitchen area. They suggested removing the peninsula and extending the cabinetry along the wall, past where the heater used to be. The homeowner loved this idea, so they gave us the go-ahead, and we got to work.

To create the clean but classic look the homeowner was after, the team chose Shaker cabinets in White Satin. The timeless elegance of this style of cabinetry fits perfectly with the period of the home. It also pairs well with the Duropal benchtops in Pale Lancelot Oak, which tie in perfectly with the restored wooden floors.

To further reinforce the traditional feel, antique bronze handles were chosen. For ease of access, knobs were used for most of the cupboards and shells were used for the drawers. To complete the look, chrome tapware was matched with a stainless steel sink and chrome appliances.

In keeping with the traditional feel, while most of the cabinetry was kept as cupboards, pot drawers were also added which the client loves. However, an additional stand of drawers was placed under one of the windows to increase the amount of functional storage. Cabinetry was also built under the servery window, and a matching benchtop was added to tie the whole space together.

But the biggest difference is the extra space that has been created by removing the peninsula and wood heater. This has made it much easier to pass through the room and actually helped connect the neighbouring living areas. Importantly, the homeowner can now also fit a dining table in the kitchen area, which is great for entertaining.

Given the creative thinking required to make this design work, we are very proud of how it turned out. We’re also extremely happy that the homeowner loves the space and is already putting it to good use. If you would like to achieve something similar in your own home, book your free design consultation today.

KITCHEN SUMMARY

Location: Montrose, Victoria

Kitchen Design: Kitchen Shack Kilsyth

Reason for Renovating:  Update Kitchen and open up for a more open and social space.

Before DIY Kitchen Renovation:  Kitchen was outdated and lacked flow. The space was awkwardly shaped being long and narrow that acted as a bit of a thoroughfare between two living spaces. 

After DIY Kitchen Renovation:  Now open with improved flow connecting neighbouring areas. The homeowner can now easily chat to family and friends at the dining table in the kitchen area when entertaining.

Cabinets Kitchen: Shaker White

Highlight Kitchen Cabinets: Pot drawers and an additional stand of drawers was placed under one of the windows to increase the amount of functional storage. Cabinetry was also built under the servery window, and a matching benchtop was added to tie the whole space together.

Handles: Antique Bronze Knob & Shell

Benchtops: Duropal Lancelot Oak

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter